Department of Culture and Learning

news

Nye bøger sætter fokus på teknoantropologi som forskningsfelt

Nye bøger sætter fokus på teknoantropologi som forskningsfelt

Lektorerne Anders Kristian Munk og Astrid Oberborbeck Andersen fra forskningsgruppen for teknoantropologi på Institut for Kultur og Læring er blandt bidragsyderne til en omfattende, ny håndbog om teknoantropologi. Derudover er Anders Kristian Munk også medforfatter på en aktuel bog om den digitale tidsalder. Begge bøger præsenteres ved et debatarrangement i CREATE onsdag den 6. april.

Last modified: 04.04.2022

I en helt ny håndbog, The Palgrave Handbook of the Anthropology of Technology, sætter danske og internationale forskere fokus på de mange og meget forskelligartede områder, som teknoantropologi i dag bidrager til. I det enorme værk på mere end 800 sider, som bl.a. lektorerne Anders Kristian Munk og Astrid Oberborbeck Andersen fra forskningsgruppen for teknoantropologi (TANT) på Institut for Kultur og Læring bidrager til, belyses karakteristika ved teknoantropologi og den aktuelle forskning inden for området, ligesom grænsefladerne for human-technology og teknologiske praksisser og tankemønstre i forskellige dele af verden analyseres.

- Bogprojektet er i høj grad født på Krogstræde 3, hvor vores tidligere kollega, Maja Hojer Bruun, startede et netværk for teknoantropologi. Bogen beskæftiger sig med teknoantropologi som forskningsfelt og ser på, hvordan det er i fuld udvikling i disse år, og er på den måde et hovedværk om teknoantropologi, siger lektor Astrid Oberborbeck Andersen.

The Palgrave Handbook of the Anthropology of Technology er imidlertid ikke den eneste aktuelle udgivelse, som TANT-forskere bidrager til.

Lektor Anders Kristian Munk har sammen med Tommaso Venturini, som er forsker på det franske CNRS Centre for Internet and Society og derudover også tilknyttet INRIA og Medialab of Sciences Po Paris, for nylig også udgivet bogen, Controversy Mapping – A Field Guide, som de selv beskriver som en afgørende feltguide og en praktisk ledsager til en digital tidsalder. I bogen demononstrerer de to forfattere nemlig, hvordan man kortlægger aktører og problemstillinger ved hjælp af digitalt feltarbejde og beregningsteknikker i en tid, hvor fakta i stigende grad betvivles i den offentlige debat bl.a. i forbindelse med coronaepidemien og klimakrisen.


Fakta

I forbindelse med de to bogudgivelser inviterer TANT Lab og Institut for Kultur og Læring til boglancering og debat onsdag den 6. april kl. 16.30-18.00 i AAU CREATE, Rendsburggade 14 i Aalborg. Se invitationen til arrangementet

Læs mere om The Palgrave Handbook of the Anthropology of Technology og Controversy Mapping